Yhteenveto vuodesta 2014

Posted on Jan 3, 2015 in Reissuraportit

Vene nousee merestä ennen joulua, koska pakkaskelit iskee tänne etelään ja muuta projektia puskee päälle. Lyhykäisyydessään kausi 2014 meni hyvin. Kalassa tuli käytyä useasti, mutta pelkästään helsinki-Espoo akselilla, lähinnä kelien ollessa (omasta mielestä) kohdillaan. Keväällä kalaa riitti heti alkukaudesta vaikka kelit pysyivätkin kylminä. Isompi kala antoi odottaa lämpeneviä vesiä, mutta kunhan kausi käynnistyi kalaraportit olivat PK-seudulla todella rohkaisevia. Itselläni isoin oli tasan 70 senttiä ja uusia mittoja tuli jokunen ylös asti. Hieno asia oli myös 50-60 senttiset parin kilon taimenet, joita tuli mukavasti. Kalat antaa hienoja väsytyshetkiä ja ne pääsevät kasvamaan uuden alamitan turvin. Kevään kaloista todella usea oli valitettavasti todella laihoja, vaikka kyseessä oli jo toukokuun hopeiset kalat, joiden pitäisi mättää silakkaa todenteolla. Tämä ilmeni erityisesti pisimmissä yksilöissä, pari nippanappa alamittaa oli taas Touko kesäkuun vaihteessa todella tuhdissa kunnossa. Puhtaita nollareissuja, jolloin ylös asti ei tullut mitään oli mukavasti vain muutamia yksittäistapauksia.

Kesän taimenhommat jäi täysin väliin tältä vuodelta ulkomaanreissujen taikia. Elo- syyskuun taitteessa internetin ihmeellisessä maailmassa alkoi näkyä eri lähteistä raporttia isoista kaloista. Itselläni syyskuun reissut jäi muutamaan, mutta loka- marraskuussa reissuja tuli tehtyä. Joulukuun kelit olivat todella myrskyisiä, joten reissut jäivät muutamaan tapaukseen. Syksyn isoin nähty/koukutettu/ylössaatu oli 55 senttiä, laiha ja ruskea kala. Isommat olivat poissa. Parin tekijämiehen suurimmat kalat jäivät myös alle kuutenkymmeneen senttiin. Uskomatonta mihin ne kevään kalat katosivat, tuskin ne kaikki kudullakaan olleet kaikki joissa. Pientä kalaa taas riitti, tosin ei niin hyvin kuin keväällä. Yksi kevääseen verrattuna vaikeuttava tekijä oli myrskyiset vedet ja varmaan noin kokonaisen kuukauden -40 sentissä pysytellyt veden korkeus. Vesi kyllä kävi hetkittäin ylhäällä, mutta yöaikaan, aamusta vesi taas tykitti tuttuun alarajaansa.

Toinen miellyttävä piirre oli jo toista vuotta kirkkaana pysynyt merivesi, sekä selvästi lisääntynyt rakkolevä. Toivottavasti indikaatio pysyvästä itämeren tilan parantumisesta, tämän näyttää aika. Itse sain joulukuun puolessavälissä aivan uskomattoman nätin taimenen espoosta. Kala oli aivan erilainen kuin yleensä istukkaat, sen pilkutuksen kontrasti oli todella erottuva ja evät todella suurikokoiset ja kauniin teräksen harmaan sinertävät. Kalalla oli rasvaevä ja selkäeväkin moitteeton. Laskeskelin että tämä olisi siis syntynyt syksyn 2012 kudusta. Erään tekijämiehen veneessä on käynyt tämmöisiä kaunokaisia yli 10 kappaletta tänä syksynä ja yhtä tälläistä iloista tapahtumaa sain olla todistamassa. Jos uistinta heittämmällä meren saaristossa saa luonnonkalaa siimanpäähän tähän malliin, niin mielestäni se tarkoittaa sitä että kaloja ui meressä jo jonkin verrran.

Erään tuttavani vannhemmat asuvat Nurmijärvellä vantaanjoen varrella ja he olivat huomanneet joen niskalla tänä syksynä valtavan kalan. Olivat ilmottaneet kalastukunnalle ja ilmeisesti ELY-keskuksen älykkö oli tullut analysoimaan kohdan. Niskalla oli kolme kutukuoppaa, joista yksi oli ollut todella ison kalan kuoppa. Myös virtainhoitoyhdistyksen taholta on kuulunut todella hyviä viestejä ainakin Vantaanjokeen nousevista taimenista. Seuraava etappi on purkaa se Tsaarinvenäjän aikainen padon turhake pois. Kalat nousee paremmin ja koskikalastusalue laajenee ja monipuolistuu. Elinvoimainen kalakantahan mahdollistaisi jonkinnäköisen opastoiminnan Helsingin alueella, koska kalastuksesta kiinnostuneita turisteja Helsingissä riittää. Tämä käy selväksi keskustan kalastustarvikeliikkeistä, jossa kesäkautena tiedusteluja riittää. Nyt myydään ei ooota ja eipä sitä itsekkään ketään viitsisi viedä kalaretkelle kun ajattelee kalakantoja. No ehkä tulevaisuudessa tälläkin saralla jonkinnäköistä bisnesta voi joku pyörittää.

Uistintenväännöstä. Kauppa on käynyt syksyä kohden erityisesti ihan hyvin. Loppukaudesta oltiin siinä tilanteessa että syksyllä valmistukseen käytetyn ajan teoreettinen tuotanto meni kaupaksi. Niin se taitaa olla että uudella tuotteella menee pieni tovi ennen kuin ihmiset löytää ja omaksuu vieheet. Kevääksi tehdään lisää uistimia ja seuraava sessio onkin sitten Go-Expot Helsingin messukeskuksessa. Jälleenmyynti verkostokin kasvaa hieman PK-seudu ulkopuolelle. Näyttää vahvasti siltä että ainakin vuoden työpäiviä ajallisesti ajatellen uistimia tulee tehtyä pääsääntöisesti ensivuosi.

Hauelle on ollut tarkoitus tehdä lusikka jo jonkin aikaa. Metalli profiililla ei massiivista lusikkaa tuntunut saavan valmistettua, mutta kun metalliprofiilin ympärille valaa polyuretaanin niin valmistus aika on ihan järkevä ja lopputulos on kestävä. Nyt valmistuu ensimmäiset Halut ja lopullinen muoto haetaan vielä tässä vuoden vaihteessa, niin ensi kevääksi on jo jotain myytäväksi. Tästä voisi tulla kiva lisä tuohon taimenlusikkaan, jota nyt ei kuitenkaan mene kaupaksi mitään valtavia määriä.

Marraskuun lopussa Helsingin Kasarmikadulla sijaitsevaan asuntoomme tehtiin murto, joten jos joku näkee kalastustavaraa kaupan niin yhteyttä vaan. Uistimia meni jokunen sata, nämä kevennettyjä ja muutama kymmenen vaappua. Kaikissa VV-13 tai VV-14 tägi joten pitäisi erottua jos vastaan tulee. Lisäksi Japsikeloista Shimanon twinpower 2500 ja 2500 Aspire sekä Cronarchin hyrrä. Näitä kaipallaa, mutta hommat jatkuu ja vitutuksee ei näemmä kuole.

-Esko

Share Button