Purojen kunnostusta

Posted on Jul 30, 2013 in Reissuraportit

Purojen kunnostusta

Liityin vihdoin ja viimein Virhoon, eli Virtavesien hoitoyhdistykseen. Yhdistyksen tarkoituksena on edesauttaa virtavesien kalakantoja talkoovoimin kunnostamalla pienvesiä pääasiassa merestä nousevalle taimenelle lisääntymis- ja elinkelpoisiksi.  Vuosikokoukseen en itse kerennyt, mutta onneksi vuoden ensimmäisiin talkoisiin pääsin mukaan. Talkoot pidettiin Helsingin Itä-keskuksen lähellä sijaitsevassa Mustapurossa. Hienossa kesäsäässä 28 heinäkuuta paikalla saapui noin 10 talkoolaista ja tehtävänä oli tehdä suunnilleen 10 kutusoraikkoa sadan metrin matkalle isommista kivistä ja sorasta.

Yllätyksekseni puro oli kuulemma täysin lähdeperäinen, joten vesi oli todella kirkasta ja viileää. Tämä takaa veden riittävyyden ja tarpeellisen hapekkudeen taimenen poikasille kuumimpinakin aikoina. Tarpeelliset soraikot saimme tehtyä noin kahdessa tunnista, joten mistään suuresta ponnistuksesta ei olut kysymys. Paikalla oli myös kahden nuoren miehen kuvausryhmä, joka seurasi meidän toimia. He olivat tekemässä dokumenttia suomen kalastuspolitiikasta ja kalakantojen nykytilasta. Dokumentin olisi tarkoitus valmistua ensivuonna ja se kulkee työnimellä kalastuksen kehitysmaa. Projektille on kuulemma tulossa Facebook-sivusto jossain vaiheessa. Ehdottomasti seuraamisen arvoinen projekti.

Suosittelen muillekin Virhoon liittymistä ja talkoissa käymistä. Sieltä saa hyvä tietoa taimenesta, näkee käytännössä kutupaikat sekä poikasten elinympäristöt ja tapaa ennen kaikkea muita asiaan vihkiytyneitä. Tulevat talkoot linkistä: http://www.virtavesi.com/?showNews=502

Valmis soraikko

Valmis soraikko

Share Button