Kevään tuntua

Posted on Apr 21, 2014 in Reissuraportit

Kevään tuntua

Talvi on taas ohi ja kevät hiipi tänä vuonna nopeasti Helsingin leveysasteille. Viime syksy meni alamittaisten kalojen kanssa Helsinki-Espoo akselilla, lukuun ottamatta muutamaa poikkeusta. Suurista kaloista ei omalta osaltani ollut juurikaan havaintoa koko syksynä. Vene tuli myös nostettua aikaiseen, jo Marraskuussa, koska ohjaus petti mekaanisesti ja meni kokonaan vaihtoon. Päätin jättää projektin keväälle, joten veneily loppui lyhyeen vaikka hyvää peliaikaa olisi ollut tammikuulle asti.

Rempattu vene putosi jo huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna kaivopuiston merisatamaan. Paikkahan lähes näkyy pajan ikkunasta ja kotoa käsin matka taitaa jäädä kilometrin luokkaan, joten muutto Salmisaaresta Merisatamaan oli erinomainen uutinen. Jääthän tosiaan katosivat kaivarin rannasta jo maaliskuussa yhdessä yössä kun tuuli kääntyi pitkän etelä jakson jälkeen pohjoiseen. Tänä vuonna ajattelin antaa vesien lämmetä hiukan enkä törpätä venettä heti ensimmäiseen sulaan jäälauttojen sekaan, kuten edellisinä vuosina oli tapana.

Reissuja on nyt takana kolme ja nekin vain parin kolmen tunnin pistoja. Kaloja on ollut tapahtumien puolesta hyvin, veneen vieressä on käynyt irroittautumassa 7 kpl, joista vain yksi oli hiukan yli vanhan mitan, sen 50 senttiä ja loput sitten selvästi alamittaa. Kalatapahtumia on ollut itse asiassa yli 1 per kalassa oltu tunti. Isommista ei ole ollut vielä havaintoja, mutta vedet ovat olleet maksimissaan neljää astetta, eikä silakkaakaan ole tullut vielä sisälle. Toivotaan ettei viimevuoden smolttinäytelmä uusiudu. Mielenkiintoista on myös nähdä miten alamitan nosto 60 senttiin vaikuttaa, tosin hyvillä taimenpaikoilla Lauttasaaren lähettyvillä on ollut melko paljon ilmeisesti siikaverkkoja, jotka kyllä siivilöi alamitat pois tehokkaasti.

Kalat ovat löytyneet sisältä, puisten saarien itä ja länsi sivuilta, joissa vesi on hiukan lämmennyt. Saarien ulapalle aukeavat eteläkärjet ovat olleet kalattomia vielä. Vieheinä Laihikset ovat toimineet hyvin. Kevyttä aihiota on todella mukava uittaa erityisesti tyynellä kelillä. Avain tekijä on ollut hidas kelaus puolen tai yhden kammenkierroksen spurteilla höystettynä, jolla aihio hyppää sivulle. Kevyttä viehettä on myös hyvä vetää taaksepäin kelaamatta vavalla tehden pientä nypytystä, jolloin viehe ei juuri vajoa vaan liukuu eteenpäin heiluen. Seuraava kala ottaa kiinni.

Uuden vavan hankin myös silmällä pitäen tulevia ulkomaan matkoja. Vavaksi valikoitu Helsingin keskustan Ruodosta Guidelinen LPXe V2 haspelivapa, pituutta 9,6 jalkaa ja nimellisheittopaino 2-15g. Vapa on neliosainen, joten kuljetuspituus jää melko pieneksi. Vapa on ollut käytössä erinomainen. Pitkällä vavalla ja ohuella kuidulla kevyetkin uistimet lentää erittäin hyvin ja keskitoimisena vapa on pitänyt kalat hyvin kiinni ja kevyt ja jäntevä aihio on tunnokas ja hyvä tartuttamaan. Vaikka heittopaino on 15g asti, niin vapa jaksaa hyvin heittää vielä 20g lusikkaa ongelmitta. Itse arvostan myös pitkää takakahvaa jonka saa tukevasti kainaloon. Suosittelen muillekin, Ruodossa on esillä tämän sarjan vapoja melko laaja skaala.

Share Button