Huh hellettä

Posted on Sep 9, 2013 in Reissuraportit

Huh hellettä

 

Taimenen heittelyn kunnollinen syyskauden avaus oli valikoitunut syyskuun ensimmäiselle viikonlopulle. Mökki oli varattu jo etukäteen Helsingin Vartiosaaresta kahdeksi päiväksi, joten peliaikaa pitäisi olla tarpeeksi. Reissu oli sikäli mielenkiintoinen, etten ollut itse kalastanut ennen näin itäisessä Helsingissä veneestä käsin. Kelien kyttäyksestä paljastui että viikonlopusta tulisi lämmin ja merivesi oli armotta yli viisitoista asteista. Tämä ei antanut hyviä lähtökohtia taimenen siimanpäähän saamiseen. Hyvä seikka oli taas perjantaina +40 cm noussut vesi.

Mukaan lähti yksi toinen kaveri, joten reissussa oltiin yhdellä veneellä kahden miehen voimin. Perjantaina heitin rojut veneeseen ja lähdin ajelemaan pääkaupungin merialueen poikki kohti vartiosaarta. Vesi oli tosiaan korkealta ja tuuli puhalteli etelästä hiukan yli 5m/s ,joten kalakeliltä vaikutti. Merivesi vain oli hiukan alle 17 astetta isoilla selillä. Saapa nähdä olisiko kaloja jo kivillä. Kaveri saapui rantaan ilta seitsemäksi, josta nopeasti kamat veneeseen ja Pellingin ulkopuolelle. Paikka ja keli näyttivät hyvältä, mutta Lowrance sanoi veden olevan alimmillaan 16,6C.

Heittelimme pari Pellingistä työntyvää uloimpaa kärkeä, kunnes kolmannen kohdalla tyynessä hyppäsi kala, jonka molemmat satuimme näkymään. Taimen ja vieläpä mitta. Ajoin venettä lähemmäs rikospaikkaa ja annoin kaverin heittää eka. Ei tulosta, jolloin heitin oman vieheen kalan hyppy kohtaan. Mielessäni oli elokuinen muutaman viikon takainen samanlainen tapaus, jonka seurauksena haaviin päätyi komea taimen. Nyt tärppiä odotettiin turhaan vaikka kalalla tarjottiin vielä pienempää uistinta. Tästä jatkettiin eteenpäin heitellen, kunnes seuraavalla luodolla aikamme heiteltyä sen rantaa noin kymmenen metrin päässä veneestä hyppää kala. Tämäkin taimen ja kutakuinkin mitallisen rajoilla. Kala ei kuitenkaan osoittanut mitään mielenkiintoa lusikoitamme kohtaan, kunhan tuli häätämään venettämme pois. Kalaa siis oli paikalla, muttei se ottanut. Aiemmin olen nähnyt alamittojen tekevän loikkia, mutta en koskaan mittakalan. Hypyt olivat vielä todella raivokkaita ja korkeita ilmapyörähdyksiä. Tiedä sitten ottivatko taimenet ilon irti helteistä vai koittivatko ne tainnuttaa mahdollisesti silakoita.

Ilta alkoi kuitenkin pimentyä todenteolla ennen yhdeksää ja oli aika siirtyä kohti mökkiä. Mökillä ei oltu ennen käyty, mutta onneksi meillä oli hyvä kartta. Lähempänä Vartiosaarte kuitenkin paljastui että eteläranta on aivan täynnä mökkejä ja laitureita sekä säkkipimeässä ei nähnyt mitään. Kävimme väärällä mökillä koittamassa avainta ennekuin oikea rakennus löytyi. Tässä taas muistutus siitä että yöpymispaikka tulee tarkistaa valoisaan aikaan.

Lauantai aamu oli todella tyyni ja lämmin. Koitimme jigillä ahventa ja kuhaa todella huonolla menestyksellä vaikka kaiku näytti kaloja olleen paikoilla. Mutta toisaalta teepaidassa ja shortseissa patsastelu merellä oli mukavaa. Tätä lajia tuskin voi harrastaa seuraavaan yhdeksään kuukauteen Suomessa. Sääennuste lupasi laskevaa vettä iltaa kohti. Kävimme heittelemässä illasta nelisen tuntia ulkoluotoja ja pieniä saaria ilman tulosta. Ilta oli tuulisempi, joten ehkäpä tästä johtuen emme nähneet loikkia tai sitten laskuvesi veti kalat pois rannasta. Illaksi taas saunomaan ja paistelemaan makkaraa mökkiin ilman kalansaalista.

Sunnuntaina poistuimme pienen auringonottotuokion jälkeen kotihommiin puolenpäivän jälkeen. Idän kalapaikat ovat todella hyvän näköisiä ja kalojakin näkyi jo olevan paikoilla. Kausi on myös avattu ajoissa, ellen sanoisi jopa että etuajassa. Nyt vain odottelemaan helteiden päättymistä ja vesien jäähtymistä…

Share Button